“Waar is de dichtstbijzijnde AED?”

In Nederland zijn er meerdere plekken waar AED’s hangen. Sommige plekken zijn: openbare gebouwen, sportclubs, ziekenhuizen, en soms ook in winkels.

-In Nederland zijn er ruim 12.000 AED’s hangen openbaar toegankelijk.
-Ongeveer 80% van de hartinfarcten vindt plaats buiten het ziekenhuis.
-Bij een hartinfarct is snel handelen cruciaal, want elke minuut telt.
-Wanneer je een AED gebruikt, vergroot je de kans op overleving met 70%.
-Iedereen kan leren hoe je een AED gebruikt, want het is simpel en veilig.

Mijn moeder had een aanval van hartritmestoornis toen we thuis waren. Ik was echt in paniek en had geen idee wat ik moest doen. Ik belde 911 en de operator zei dat ik een AED bij de hand moest halen. Ik wist niet waar die was, dus ik rende naar buiten en vroeg aan de eerste persoon die ik zag waar die was. Ze wees me naar het park achter ons huis. Ik rende het park in en zag een AED bij de picknicktafel hangen. Ik pakte de AED en rende terug naar mijn moeder. De operator gaf me instructies over hoe ik de AED moest gebruiken. Het duurde een paar minuten, maar mijn moeder kwam weer bij en alles was goed.

1. Op welke locatie hangt er een aed in de buurt?
2. Hoe snel kan ik bij de aed zijn in geval van nood?
3. Wat moet ik doen als ik iemand zie die een hartaanval krijgt?
4. Wat is het verschil tussen een hartinfarct en een hartstilstand?
5. Is er nog iemand anders in de buurt die de aed weet te bedienen?